Zdecydował się na kontener gastronomiczny zamiast food tracka, a my pomogliśmy mu go przenieść dźwigiem kołowym!

Zdecydował się na kontener gastronomiczny zamiast food tracka, a my pomogliśmy mu go przenieść dźwigiem kołowym!
FoodTrack przenoszenie dźwigiem
Podziel się na:
Czas czytania: 4 minuty

Jakie są różnice pomiędzy kontenerem gastronomicznym a food trackiem? W Polsce rozwiązania te zyskują dużą popularność. Można spotkać nawet strefy, w których znajdują się na stałe. Czemu czasem przy ich powstaniu wykorzystuje się dźwig kołowy? Przeczytaj, jak to wszystko wygląda.

Jakie są różnice pomiędzy food trackiem a kontenerem gastronomicznym?

Jedna z różnic łatwo przychodzi każdemu na myśl: mobilność. Pierwszy ze sprzętów jest zlokalizowany na samochodzie, drugi to obiekt stały. Dlatego często do jego ulokowania należy dodatkowo wynająć dźwig samojezdny.

Jeśli mamy to już ustalone, warto zastanowić się nad kolejną kwestią: 

  1. Czy trzeba mieć pozwolenie na postawienie food trucka? Co jest wymagane?
    Food track cechuje się brakiem pozwolenia na postawienie. W związku z tym jest zniesiony z podatku od nieruchomości. Jednak należy się liczyć z tzw. opłatą targową. To, gdzie może stać pojazd z jedzeniem, reguluje właściciel działki. Dodatkowo warto pamiętać o tym, że serwując jedzenie, należy mieć wszystkie zgody od Sanepidu. 
  2. Czy kontener gastronomiczny, jako potencjalny budynek, wymaga zezwolenia na budowę? Co jest konieczne?
    To zależy. Zgodnie z ustawą z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawa budowlanego, jeśli będzie on zaliczany jako obiekt tymczasowy, to obowiązkowe jest jedynie zgłoszenie. Może wtedy znajdować się w danym miejscu przez 120 dni. Później musi zostać przeniesiony w inną lokalizację. Tam ponownie można go zamontować np. z pomocą dźwigu kołowego. Trzeba pamiętać o procedurach. Konieczne jest kolejne zgłoszenie. 

Jednak w przypadku, gdy gotowy kontener gastronomiczny będzie definiowany jako stały budynek, wymaga on już pozwolenia na budowę. Oprócz kwestii przedstawionych powyżej, trzeba również uzyskać wszystkie konieczne zgody od Sanepidu.

Jak przetransportować kontener gastronomiczny? O czym pamiętać?

Food track jest mobilny. Gotowy kontener gastronomiczny musi jednak zostać dostarczony w miejsce docelowe, a następnie być przetransportowany w punkt, gdzie stanie. W celu  przeniesienia obiektu najczęściej wynajmuje się żurawie samojezdne. O czym warto pamiętać przed zamówieniem maszyny?

  1. Zanim dźwig, to potrzebny będzie jeszcze trawers jest to element, który zostaje podwieszony pod zawiesia umieszczone na haku. Jego konstrukcja zapobiega m.in. uszkodzeniu podnoszonego elementu, poprzez siły naciskające z boku. Trawers przeważnie dostarcza producent wyprodukowanej rzeczy. 
  2. Parametry sprzętu konieczne do transportu kontenera – potrzebne będą informacje o miejscu realizacji (dojazd, nawierzchnia, odległości do przeniesienia) oraz wadze elementu. Dzięki nim dobierze się odpowiednią maszynę do prac.
Zobacz również:  Żuraw samojezdny do przenoszenia dźwigarów dachowych

Transport kontenera gastronomicznego w praktyce

Chociaż to kolejny telefon z prośbą o wynajem dźwigu samojezdnego, zlecenie tym razem okazało się inne niż zawsze.

– Dzień dobry! Potrzebuję żurawia do transportu kontenera. Tylko sprawa taka. Wystawiła mnie inna firma. Muszę to ogarnąć już. Poratujecie coś?

– Wie Pan mamy wszystkie maszyny na robocie. W tym momencie ciężko z dostępnością.

– No dobra, a późnym popołudniem? Od której dalibyście radę?

Akurat oba nasze dźwigi kołowe są na zleceniu. Dyspozytor wykonuje telefon do ich operatorów. Pyta, kiedy realnie mogą zakończyć się prace. Okazuje się, że jeden żuraw samojezdny będzie wolny od 16:00. Wraz z dojazdem może być na nowym zleceniu o 17:00. Oddzwaniamy do Klienta i go o tym informujemy. Na co ten po krótkiej chwili odpowiada:

– Kurde to muszę przełożyć jedno spotkanie. No, ale dobra. Damy radę. Tylko proszę przyjechać… Bo tamta firma mi zrobiła dobry psikus. A ja z właścicielem działki jestem na dziś umówiony.

O 17:00 na miejscu zlecenia pojawia się operator Karol wraz z żurawiem samojezdnym. Gotowy kontener gastronomiczny już czeka na przeniesienie. Na początek trzeba ustalić, gdzie dokładnie ma stanąć. Gdy wszystko staje się wiadome, następuje rozłożenie dźwigu kołowego. Kolejno pod zawiesia na haku podpinany jest trawers. Całość zostaje przesunięta na wysokości nad kontener gastronomiczny.

– Można podpinać ładunek – krzyczy Karol z kabiny do hakowego, odpowiedzialnego za przygotowanie materiału do przeniesienia.

Krótka chwila i następuje transport kontenera gastronomicznego. Operator żurawia samojezdnego przenosi go zgodnie ze znakami sygnalisty. Po kilkunastu minutach kładzie obiekt w docelowym miejscu. 

Na koniec pozostaje jeszcze zadać jedno pytanie:

– A wie Pan, co będą tu serwować? – zagaduje Karol.

– Sushi! – odpowiada jeden z pracowników.

Jeśli i Ty podjąłeś decyzję o zakupie kontenera gastronomicznego i potrzebujesz go przenieść, to śmiało się z nami skontaktuj. Zadzwoń pod numer +48 502 602 577, a wykonamy dla Ciebie transport naszym dźwigiem kołowym.

ZOBACZ TEŻ WPISY NA NASZYCH SOCIAL MEDIACH:

DOBIERZEMY DLA CIEBIE OPTYMALNY SPRZĘT Z NASZEJ FLOTY!

SZYBKI KONTAKT

Wybierz zdjęcie maszyny, która ułatwi Ci pracę!

PRZECZYTAJ NASZE INNE WPISY BLOGOWE